Jei esate nepatyręs kulinarijoje ir svajojate, kad naminė šaltiena vieną dieną bus ant jūsų stalo, sveikiname jus: jums labai pasisekė! Galų gale šis patiekalas, nepaisant akivaizdaus paprastumo, yra kupinas netikėtumų ir reikalauja griežtai laikytis recepto.
Šiandien mes jums pasakysime, kaip padaryti, kad šaltiena būtų skani, o ne skysta, be riebalų sluoksnio ant paviršiaus ir drumsto sultinio. Trumpai tariant, tokia, kokios pavydės visos draugės!
Naminė šaltiena
Jums reikės:
- 1 kg kiaulienos kojos
- 1,8 kg vištienos (skerdenos)
- svogūno
- morkos
- 4 lauro lapų
- 7 žirnelių kvapiųjų pipirų
- 10 juodųjų pipirų grūdelių
- česnako galvos
- druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Nuvalykite ir nuplaukite kiaulienos kojas, jei reikia, naudokite peilį ir standų šepetį. Kad būtų patogiau, vištieną taip pat nuplaukite ir supjaustykite į keletą dalių. Mirkykite per naktį mėsą šaltame vandenyje. Ryte nupilkite vandenį ir vėl nuplaukite mėsą.
Mėsą sudėkite į švarų, didelį puodą ir užpilkite vandeniu, kad mėsa būtų visiškai apsemta. Įjunkite vidutinę ugnį ir stebėkite sultinį. Surinkite visas putas ir riebalus nuo vandens paviršiaus, kol užvirs sultinys. Tada sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite mėsą 5 valandas, neuždengdami. Jis neturėtų užvirti! Jei atsiranda putų, pašalinkite.
Mėsą galite pasūdyti likus 1,5 valandos iki virimo pabaigos. Nebijokite persūdyti. Tada suberkite nuluptas morkas ir svogūnus. Pusvalandį prieš pabaigą įpilkite abiejų rūšių pipirų. Ir likus 10–15 minučių atsargiai įmaišykite nuluptą česnako galvą. Likus 2 minutėms iki virimo pabaigos, paskutinį kartą surinkite putas ir riebalus, sumeskite lauro lapus.
Išjunkite ugnį, leiskite šiek tiek atvėsti, ir išimkite visą mėsą.
Sultinį perkoškite per sietą. Atskirkite visus kaulus nuo mėsos (dabar tai padaryti labai lengva). Pačią mėsą išardykite į pluoštus.
Dabar sudėkite mėsą ant indo, kuriame bus ruošiama šaltiena, dugno ir užpildykite sultiniu. Palikite balkone (jei šalta) arba šaldytuve per naktį. Skani ir graži šaltiena paruošta!
Paprastai būtent ant šventinio stalo yra patiekiama šaltiena. Bet mes manome, kad ji bus skani net ir darbo dieną, jei, žinoma, yra galimybė ir noras ją išvirti. Vis dėlto liaudies virtuvėje yra kažkas brangaus ir patrauklaus.
Šaltieną patiekite su krienais ar garstyčiomis, geriausia – su šviežia rugine duona. Šis patiekalas puikiai sujungia tiek užkandžio, tiek pagrindinio valgio savybes. Skanaus!