Iki Naujųjų metų lieka vis mažiau laiko, o tai reiškia, kad metas nuspręsti, ką dėsime ant jų stalo. Pradėkime nuo salotų. Kadangi 2021 metų simbolis yra Jautis, į salotas turėtų įeiti skanūs ingredientai, įskaitant žoleles ir daržoves. Jūsų dėmesiui – geriausi salotų receptai Naujųjų 2021 metų stalui.
Salotos su raudona žuvimi
Sudėtis
- 310 g sūdytos raudonos žuvies
- 310 g konservuotų žirnelių
- 310 g bulvių
- 310 g marinuotų agurkų
- 5 kiaušiniai
- 55 g raudonųjų ikrų
- alyvuogės
- žalumynai
- majonezas
Paruošimas
Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis. Leiskite atvėsti ir nulupkite. Išvirkite kiaušinius, nupilkite vandenį ir atvėsinkite, nulupkite. Bulves ir kiaušinius supjaustykite dideliais kubeliais. Tada supjaustykite žuvį. Sudėkite į dubenį. Pridėkite žirnelių ir išmaišykite. Pagardinkite majonezu, išmaišykite. Salotas išdėliokite bokštelio forma. Ant viršaus uždėkite žalumynų, alyvuogių ir pabarstykite raudonųjų ikrų.
Kaukazo salotos
Sudėtis
- 310 g virtos jautienos
- 1 baklažanas
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 160 g džiovintų slyvų
- 150 g majonezo
- 65 g riešutų
- žalumynai
Paruošimas
Nuplaukite ir nulupkite baklažaną. Supjaustykite kubeliais. Pagardinkite druska ir atidėkite pusvalandžiui. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Pakepinkite su baklažanu, kol suminkštės. Mėsą supjaustykite kubeliais. Supjaustykite slyvas. Nuplaukite ir susmulkinkite žalumynus. Sumalkite riešutus iki trupinių. Salotas dėkite sluoksniais: mėsa, slyvos, šiek tiek riešutų, baklažanas. Sluoksnius pertepkite majonezu. Porai valandų padėkite į šaldytuvą. Pabarstykite likusiais riešutais.
Salotos su kiaulės širdimi
Sudėtis
- 1 kiaulės širdis
- 4 kiaušiniai
- 310 g morkų
- 2 svogūnai
- aliejus
- majonezas
- druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas
Pasūdykite vandenį puode. Nuplaukite širdį ir nupjaustykite venas bei plėvelę. Virkite, kol suminkštės, ir atvėsinkite. Išvirkite kiaušinius. Nupilkite vandenį ir atvėsinkite. Nulupkite. Širdį ir kiaušinius supjaustykite smulkiais gabalėliais.
Nuplaukite ir nulupkite morkas. Sutarkuokite smulkia tarka. Nulupkite svogūnus. Supjaustykite žiedais. Morkas ir svogūnus sudėkite į keptuvę, apšlakstytą aliejumi. Kelias minutes pakepkite, kol pagels. Nuimkite nuo ugnies ir padėkite į šalį, leiskite atvėsti. Tada sudėkite į dubenį su kitais ingredientais. Išmaišykite. Pagardinkite majonezu. Pagardinkite prieskoniais. Papuoškite žalumynais.
Salotos „Sniego karalienė“
Sudėtis
- 210 g krabų lazdelių
- 210 g kumpio
- 210 g lydyto sūrio
- 4 kiaušiniai
- 150 g obuolių
- 130 g majonezo
- 110 g žemės riešutų
- druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas
Išvirkite kiaušinius. Leiskite atvėsti ir nulupkite. Atskirkite trynius nuo baltymų. Atskirai juos sutarkuokite. Mėsą ir krabų lazdeles supjaustykite mažais kubeliais. Nulupkite obuolį ir pašalinkite sėklas. Sutarkuokite sūrį ir obuolį vidutine tarka. Keptuvėje paskrudinkite riešutus. Leiskite šiek tiek atvėsti ir sudėkite į maišytuvą. Sumalkite iki trupinių.
Pusę baltymų, krabų lazdelių, mėsos ir sūrio sudėkite į dubenį. Sutepkite majonezu. Dėkite į lėkštę sluoksniais: pirmiausia sūris, tada tryniai, krabų lazdelės, obuolys, mėsa, riešutai ir baltymai. Papuoškite majonezu nesuteptais baltymais. Porai valandų palaikykite šaltoje vietoje.
Salotos „Ryški fantazija“
Sudėtis
- 250 g konservuotų kukurūzų
- 260 g korėjietiškų morkų
- 160 g sūrio
- 1 svogūnas
- 4 kiaušiniai
- 310 g keptos vištienos krūtinėlės
- 55 g paprikų
- 55 g agurkų
- 110 g majonezo
- cukrus pagal skonį
- actas
- žalumynai
- 80 ml vandens
Paruošimas
Įdėkite šaukštą acto į vandenį. Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. 15-kai minučių panardinkite į vandens ir acto tirpalą. Išvirkite kiaušinius. Atvėsinkite ir nulupkite. Sutarkuokite ant vidutinės tarkos. Tada sutarkuokite sūrį. Vištieną supjaustykite vidutiniais kubeliais. Ingredientus dėkite sluoksniais: vištiena, svogūnai, morkos, kiaušiniai, kukurūzai, sūris. Sluoksnius sutepkite majonezu. Palikite šiek tiek daržovių papuošimui. Atidėkite valandai ar dviem, kad susigertų. Papuoškite daržovėmis, supjaustytomis gražiais žiedeliais.
Salotos su kumpiu ir grybais
Sudėtis
- 110 g kumpio
- 110 g marinuotų grybų
- 2 kiaušiniai
- 1 svogūnas
- 75 g marinuotų agurkų
- majonezas
- grietinė
- druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas
Svogūną nulupkite ir supjaustykite žiedais. Užkaiskite vandenį ir leiskite jam užvirti. Svogūną nuplaukite verdančiu vandeniu. Palikite nudžiūti. Po to nuplaukite šaltu vandeniu. Išvirkite kiaušinius ir leiskite jiems atvėsti. Nulupkite. Supjaustykite likusius ingredientus. Juos visus sumaišykite. Pridėkite svogūnus. Paskaninkite grietine ir majonezu lygiomis dalimis. Gerai išmaišykite. Papuoškite žalumynais ar daržovėmis.
Salotos su krevetėmis
Sudėtis
- 170 g krevečių
- 110 g salotų lapų
- 110 g pomidorų
- 25 g sūrio
- 25 ml alyvuogių aliejaus
- 15 ml citrinų sulčių
- 45 g baziliko
Paruošimas
Išvirkite krevetes šiek tiek pasūdytame vandenyje. Leiskite atvėsti. Nuplaukite salotų lapus, švelniai suplėšykite juos rankomis. Pomidorus perpjaukite pusiau. Sūrį sutarkuokite. Aliejų sumaišykite su citrinų sultimis. Pridėkite baziliko lapelių, išmaišykite. Pirmiausia į lėkštę dėkite salotų lapus. Viršuje – krevetes ir pomidorus. Užpilkite aliejaus padažu. Pagardinkite sūriu.
Salotos su kepta vištiena
Sudėtis
- 310 g vištienos krūtinėlės
- 160 g varškės sūrio
- 110 g pomidorų
- 1 avokadas
- 1 svogūnas
- 35 ml alyvuogių aliejaus
- 20 ml acto
- špinatai
- graikiniai riešutai
- cukrus, druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas
Vištieną pagardinkite prieskoniais. Padėkite valandai į šalį ir leiskite pasimarinuoti. Po to apkepkite iki auksinės rudos spalvos. Nulupkite svogūną. Pašalinkite avokado žievelę ir kauliuką. Supjaustykite svogūną ir avokadą kubeliais. Tada supjaustykite vištieną. Nuplaukite špinatų lapus. Suplėšykite rankomis. Pomidorus perpjaukite pusiau. Sumaišykite aliejų, actą ir cukrų. Sumaišykite visus kietus ingredientus. Užpilkite padažu. Salotas sudėkite į dubenį. Ant viršaus pabarstykite sūrio gabaliukų ir riešutų.
Kaip papuošti salotas?
Šventinės salotos yra ne tik skanūs patiekalai, bet ir tam tikra stalo puošmena. Todėl verta pasukti galvą, kaip jas papuošti.
Pavyzdžiui, išdėstykite salotas pagal formą, tarkim, kaip žiedą, ir pridėkite ryškių akcentų. Tai gali būti kukurūzai, raudonosios paprikos, granatų sėklos, taip pat žalumynai, kurie padės suformuoti vadinamąjį vainiką.
Žalumynai yra geriausias puošybos būdas, kuris tiks net ir Jaučio kailiui sukurti.
Kitas variantas yra sukurti valgomą laikrodį su skaičiais ar rodyklėmis. Galite juos sudėlioti iš morkų ir alyvuogių.
Iš daržovių ir kiaušinių galite suformuoti įdomias figūras, gėles, pavyzdžiui, rožes ar net chrizantemas.
Pasitelkite fantaziją ir kūrybiškumą!