Vokietijoje šventės tiesiog neįsivaizduojamos be šio pyrago. Šio pyrago receptą žino kiekviena namų šeimininkė: tikslios ruošimo instrukcijos yra perduodamos iš kartos į kartą. Vokišką kalėdinį pyragą galite kepti ir prieš pat šventes, ir likus savaitei iki Kalėdų: jo skonis išliks toks pat puikus!
Jums reikės:
3-4 stiklinių kvietinių miltų
2 stiklinių riešutų mišinio (galite rinktis migdolus, graikinius, lazdyno, kedro riešutus, ir t.t.)
Citrusinių vaisių žievelės
Didelės saujos džiovintų vaisių mišinio (razinų, abrikosų, ir t.t.)
120 g sviesto
6 kiaušinių trynių
15 g sausų mielių
½ puodelio pieno
3 šaukštų rudojo cukraus
½ stiklinės romo arba likerio
1 šaukštelio baltojo cukraus
Šiek tiek vanilės
Šiek tiek druskos
Pyrago viršui:
100 g sviesto
Šiek tiek vanilės
Cukraus pudros
Kaip gaminti?
1 žingsnis
Džiovintus vaisius ir riešutus užpilkite romu, 4-6 valandas palikite stovėti.
2 žingsnis
Nupilkite skystį. Džiovintus vaisius ir riešutus apvoliokite miltuose (kepant jie nesulips).
3 žingsnis
Tešlą maišykite giliame dubenyje. Į pieną įdėkite baltojo cukraus, įberkite mielių ir 5 šaukštus miltų. Minkykite iki vientisos masės. Uždenkite plastikine plėvele ir palikite šiltoje vietoje maždaug 20 minučių.
4 žingsnis
Minkštą sviestą sumaišykite su tarkuota citrusinių vaisių žievele, įdėkite vanilės.
5 žingsnis
Gautą masę įmaišykite į bendrą tešlą, suberkite likusius miltus, rudąjį cukrų, sudėkite kiaušinių trynius. Minkykite iki vientisos masės.
6 žingsnis
Suberkite džiovintų vaisių ir riešutų mišinį, kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Įdėkite tešlą į gilų dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir laikykite šiltoje vietoje maždaug 2 valandas.
7 žingsnis
Iškočiokite ovalo formos paplotį. Ovalo viduryje padarykite išilginę įdubą, dešinę tešlos pusę užlenkite ant kairės tešlos pusės. Tešlą įdėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite rankšluosčiu, ir maždaug valandą laikykite šiltoje vietoje.
8 žingsnis
Kepkite iki 170–180 ° C įkaitintoje orkaitėje (maždaug valandą). Po 40 minučių pyragą uždenkite folija.
9 žingsnis
Ištirpinkite sviestą, sumaišykite su vanile.
10 žingsnis
Kai pyragą ištrauksite iš orkaitės, patepkite jį ketvirtadaliu tirpinto sviesto, pabarstykite cukraus pudra. Palaukite, kol susidarys plutelė, ir tuomet dar kartą tepkite sviestu ir barstykite cukraus pudra (šiuos veiksmus atlikite 4 kartus).