Atidarote tokios trokštamos, kvapnios, naminės aviečių uogienės stiklainį, o tada į jus žiūri keistos, gauruotos dėmės. Dažna istorija, ar ne? Šią nemalonią akimirką mano galvoje iškyla vienas klausimas: ar turėčiau išmesti, ar valgyti uogienę? Ši dilema daugelį glumina. Todėl redakcija pasakys, ką daryti, jei ant uogienės staiga aptiksite pelėsių.
PELĖSIS ANT UOGIENĖS
Pirmiausia turime išsiaiškinti, kas yra pelėsis. Tai yra įprasti grybai, kurie sėkmingai dauginasi maiste. Yra daugybė grybų rūšių. Tarp jų yra nekenksmingi, pavojingi ir netgi naudingi. Kenksmingi grybai išskiria nuodus į maistą. Paprastai jie turi įtakos tik produkto skoniui, tačiau blogiausiu atveju galite rimtai apsinuodyti.
Uogienę užėmęs pelėsis rodo virimo technologijos ar laikymo sąlygų pažeidimą. Tai yra aiškus signalas, kad kažkas nepavyko su uogiene.
Ką daryti su pelėsiu?
Tik atlikdami laboratorinius tyrimus galite tiksliai sužinoti, koks pelėsis yra jūsų uogienėje. Neįmanoma vizualiai nustatyti grybelio pavojaus laipsnio.
Nepaprastai svarbu atsiminti, kad tai, ką rasite uogienės paviršiuje, yra tik matoma grybo dalis. Faktas yra tas, kad didžioji jo dalis jau seniai išplito. Todėl pašalinus kelis šaukštus pelėsių, grybelio nebus visiškai atsikratyta.
Be to, deja, mikrobangų krosnelė, šaldymas ar net virinimas nepašalins pelėsio. Jis yra nepaprastai atkaklus ir dingsta tik esant labai ilgam apdorojimui aukštoje temperatūroje.
Atsižvelgiant į visa tai, kas išdėstyta pirmiau, galima padaryti vieną išvadą: pamatę pelėsį ant uogienės, ramiai nusiųskite ją į šiukšliadėžę. Ir kitą sezoną ruoškite uogienę, laikydamiesi visų taisyklių. Be to, nepamirškite, kad uogienę turite laikyti kambaryje, kur nėra drėgmės pertekliaus ir kur neprasiskverbia tiesioginiai saulės spinduliai.
Ar žinojote, kaip elgtis su pelėsiu uogienėje? Linkime, kad jūsų uogienė niekada nebūtų padengta pelėsiu!