Rauginti kopūstai per kelias dienas padės atsikratyti kelių papildomų kilogramų ir tuo pačiu maitins organizmą vitaminais, kurie stiprina imuninę sistemą.
Raugintų kopūstų dieta yra taupiųjų atradimas: kopūstų galite nusipirkti bet kurioje parduotuvėje. Be to, daugelis lietuvių vis dar mieliau kopūstus raugia pagal slaptą savo močiutės receptą.
Raugintų kopūstų dietos pliusai
Riebalų joje iš viso nėra, angliavandenių labai nedaug, tačiau rauginti kopūstai pirmauja tarp visų kitų maisto produktų, įskaitant citrusinius vaisius, pagal vitamino C kiekį. Raugintų kopūstų dieta yra ypač naudinga, jei antsvorį sukelia skysčių susilaikymas organizme.
Dėl rūgimo, kuris susidaro fermentacijos procese, šis patiekalas turi lengvą diuretikų poveikį ir malšina patinimą. Tai reiškia, kad net stipriai neribodami dietos, jos pagalba vos per porą dienų galite numesti pora kilogramų svorio.
Fermentuotos dietos minusai
Tai nėra mityba, tai yra dieta. Todėl jos negalima laikytis ilgiau nei 3 dienas. Pirmiausia, svarbu atsiminti, kad rauginti kopūstai turi mažai kalorijų, todėl ilgalaikis tokios dietos laikymasis gali būti labai žalingas.
Antra, rauginti kopūstai – rūgštus maistas, o ilgalaikis nuolatinis jų valgymas gali pakenkti net ir sveikiausiam skrandžiui. Jei pajutote nors menkiausius rūgščių sukeliamus nemalonius pojūčius – nedelsdami nutraukite šią dietą. Šios dietos nederėtų rinktis, jei turite ar praeityje turėjote skrandžio problemų (gastritą, opą), jei sergate diabetu ar hipertenzija.
Kaip sulieknėsime?
Rauginti kopūstai turėtų būti mitybos pagrindas tris dienas, juos derinant su kitais mažai kaloringais maisto produktais – neriebiu varškės sūriu, kefyru, vištienos ar daržovių sultiniu, liesa vištienos krūtinėle, salotomis iš šviežių ir sezoninių daržovių, nesaldžiais vaisiais.
Būtina bent tris dienas (arba geriau – ilgiau) visiškai atsisakyti keptų, riebių produktų, taip pat visų rūšių saldumynų – kepinių, saldžių ir gazuotų gėrimų, desertų ir kt.
Nepamirškite, jog svarbu gerti pakankamai skysčių. Per dieną reikia išgerti apie 2 litrus skysčių – vandens, nesaldintos arbatos.
Pavyzdinis meniu
Pirmoji diena
Pusryčiai: 150 g varškės, riekė rupios duonos, arbata be cukraus arba stiklinė kefyro.
Pietūs: vištienos ar daržovių sultinys, raugintų kopūstų salotos, arbata.
Vakarienė: salotos iš raugintų kopūstų ir ridikėlių su augaliniu aliejumi, arbata be cukraus.
Antroji diena
Pusryčiai: varškės apkepas, stiklinė kefyro, obuolys arba apelsinas.
Pietūs: 150 g žuvies, virtos arba ruoštos garuose, raugintų kopūstų salotos su spanguolėmis ir obuoliais , nesaldinta arbata.
Vakarienė: 150 g vištienos krūtinėlės su raugintų kopūstų garnyru. Nesaldinta arbata arba stiklinė kefyro.
Trečia diena
Pusryčiai: avižiniai dribsniai be cukraus, natūralus jogurtas, arbata.
Pietūs: raugintų kopūstų kopūstų sriuba .
Vakarienė: raugintų kopūstų salotos su salierais, 150 g vištienos krūtinėlės, virtų brokolių, stiklinė kefyro.
Be pagrindinių patiekalų, turėkite užkandžių – tiks obuolys, mandarinas, nedidelė sauja džiovintų vaisių, riešutų (iki 10 vnt. per dieną).