Ar jūs rudens laukiate labiau nei bet kurio kito metų laiko? Juk po vasaros organizmas būna pilnas saulės šviesos, šilumos ir vitaminų iš šviežių vaisių ir daržovių. O jei rudenį norisi ir toliau valgyti vitaminų bombas, šis receptas kaip tik jums. Jame saldžiarūgščiai apelsinai puikiai dera su gardžiais šio sezono moliūgais.
Stebina tai, kad pyragas gali būti maistingas? Spręskite patys. O mes manome, kad tai pats skaniausias rudens desertas. Perskaitykite receptą, išbandykite ir nuspręskite patys!
Ingredientai
- 100 g manų kruopų
- 550 g moliūgo
- 2 vnt. kiaušinių
- 80 g cukraus
- 1 žiupsnis druskos
- 0,25 arb. š. malto anyžiaus
- 1 vnt. apelsino
- 50 g imbiero
- 55 g želatinos ar agaro
- 1 l natūralaus jogurto
Gaminimo eiga
Pirmasis žingsnis yra paruošti pagrindą. Supjaustykite 150 g moliūgų minkštimą (kitą dalį pasilikite vėlesniam laikui) kubeliais ir sutrinkite maišytuvu iki tyrės. Tada į jį įpilkite manų kruopų ir cukraus, kiaušinių, druskos ir anyžių prieskonių.
Sumaišykite ingredientus maišytuvu iki vientisos masės. Kepimo popieriumi išklokite 20 cm skersmens apvalią torto formą. Masę deserto pagrindui kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min.
Per tą laiką paruoškite uogienę. Apelsino žievelę sutarkuokite į dubenį, patį apelsiną nulupkite, pašalinkite baltą karčią luobelę, sėklas, supjaustykite jo minkštimą mažais kubeliais. Užpilkite minkštimą ant žievelės.
Į apelsinų masę supilkite smulkiai tarkuotą imbierą. Jei natūralių apelsino sulčių nepakanka, įpilkite pusę stiklinės vandens. Sumaišykite ingredientus.
15 g želatinos ištirpinkite šaltame vandenyje. Maišykite ir leiskite jai išbrinkti. Tada želatiną supilkite į apelsinų uogienę ir užvirkite puode. Maždaug 20 cm skersmens formą išklokite folija.
Į šią formą supilkite išvirusią apelsinų uogienę. Leiskite jai atvėsti ir padėkite pusantros valandos į šaldiklį. Per tą laiką paruošite kreminę masę.
Kreminei masei reikės likusios moliūgo dalies. Ją supjaustykite kubeliais ir virkite, kol suminkštės.
Maždaug po pusvalandžio nukoškite skystį, iš minkštimo pasidarykite masę, panašią į bulvių košę. Atskirame inde užpilkite 40 g želatinos vandeniu. Maišykite ir leiskite išbrinkti.
Pasiruoškite jogurtą, galite naudoti apelsinų jogurtą arba klasikinį jogurtą. Kruopščiai sumaišykite moliūgų košę, jogurtą ir želatiną ar agarą.
Pasiimkite išardomą 25 cm torto formą, uždėkite atvėsintą pagrindą, kurį kepėte pirmiausia, ant formos dugno. Užpilkite kreminę masę, kad jos visiškai uždengtų pagrindą. Įdėkite pyragą valandai į šaldytuvą.
Po valandos ant torto formos viršaus uždėkite iš šaldiklio išimtą apelsinų uogienę, ją užpilkite likusia kremine mase. Tortą laikykite šaldytuve dar bent 5 valandas (ar per naktį), kad gerai sustingtų. Prieš patiekdami dekoruokite taip, kaip norite.
Moliūgų pyragas – tai būtinas rudens atributas! Šis pyragas – tai kiek kitoks požiūris į pyrago sąvoką, juk iš esmės čia – labiau želė tortas, nei kad pyragas. Visgi pažadame, kad bus tikrai skanu! Ar išbandysite?