Imunitetas yra organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo įvairių rūšių infekcijoms ir onkologinėms ligoms.
Norint, kad imunitetas būtų stiprus, be grūdinimosi ir sporto, reikalinga kita prevencinė priemonė – tinkama, subalansuota mityba.
Imunitetui skirti produktai
1. Šeivamedžio uogos
Senovėje šeivamedžio uogos buvo naudojamos apsisaugoti įvairių ligų, įskaitant peršalimą, virusines ligas, nudegimus, gydymui. Augalas turi turtingą cheminę sudėtį.
Liaudies medicinoje naudojami ir švieži, ir sausi augalai, kurie nepraranda gydomųjų savybių. Šeivamedžio uogos yra natūralus imuninės sistemos aktyvatorius. Galite paruošti iš jų sirupą, arbatą ar tinktūrą.
2. Imbieras
Imbieras yra viena iš pirmųjų produktų sąrašo vietų, kurios gali pagerinti imunitetą ir atsparumą įvairioms infekcijoms. Naudingos imbiero savybės praturtintos vitaminais ir maistinės medžiagomis.
Joje esančios aminorūgštys pagreitina medžiagų apykaitos procesą.
Imbiero receptai gerinant imunitetą plačiai naudojami namuose, siekiant užkirsti kelią ligų vystymuisi ir atkurti imuninę sistemą po šalčio. Imbieras yra ypač geras citrinos ir medaus derinyje.
3. Kopūstai
Kopūstuose gausu medžiagų, kurios turi teigiamą poveikį žarnyne. Kopūstuose yra daug mineralų ir vitaminų, ypač vitamino C. Tai geras kompleksinių angliavandenių šaltinis – krakmolas, pektinas ir panašiai.
4. Pieno produktai
Pieno produktų naudojimas yra dėl jų paruošimo metodo. Naudingos bakterijos ir grybai, per kuriuos vyksta fermentacija, turi probiotinių savybių. Jie ne tik gydo žarnyno mikroflorą, bet ir padeda atsikratyti bakterijų jame.
Pieno produktuose, tokiuose kaip kefyras, jogurtas ir kt., yra probiotikų, kurie atkuria virškinimo sistemos mikroflorą, kuris vaidina svarbų vaidmenį stiprinant imunitetą.
5. Arbūzas
Arbūzas yra ne tik atgaiva vasarą. Brandaus arbūzo sudėtyje yra daug glutationo. Glutationas yra vienas iš svarbiausių žmogaus organizme sintezuotų antioksidantų.
Pagal jo turinį galima nustatyti asmens ilgaamžiškumą. Mokslininkai nustatė, kad visiems žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, trūksta glutationo.
6. Kviečiai
Tyrimai parodė, kad kviečių gemalų sodinukai turi daug įvairių gyvybiškai svarbių riebalų, vitaminų ir mineralų. Embrione esantys fermentai aktyvuojami grūdų dygimo metu ir vyksta maistinių medžiagų skaidymo procesas. Dėl to jie lengvai įsisavina organizme.
7. Žuvis
Ypač vertingos yra šiaurinėse jūrose gyvenančios žuvų veislės: skumbrės, lašišos, upėtakiai, lašišos ir kt. Taip pat naudinga daug cinko turinčių jūros gėrybių, pavyzdžiui, austrės.
8. Daržovės
Tai yra paprastas, Briuselio kopūstas, kinų ir žiediniai kopūstai, brokoliai ir kiti šios šeimos nariai. Kopūstai padidina organizmo gebėjimą kovoti su infekcijomis, yra turtingas beta karotino, folio rūgšties, kalcio ir vitamino C ir E šaltinis.
Ypač naudinga yra brokoliai, kuriuose yra daug karotinoidų.
9. Česnakai
Geriausia česnako medžiaga yra alicinas – natūralus antibiotikas. Alicino derinys su kitais naudingais elementais suteikia česnako priešgrybelinių ir priešnavikinių savybių.
Be to, šis produktas slopina patogeninę žarnyno florą, sunaikina parazitus ir kirminus, slopina skilimo ir fermentacijos procesus, o tai lemia natūralų valymą ir bendrą atsigavimą. Keletas tyrimų parodė, kad žmonės, kurie reguliariai vartoja česnaką, du kartus mažiau suserga.
10. Ridikėlis
Ridikėliai turi galingas antimikrobines savybes, turi daug maistinių medžiagų ir vitaminų, aktyvina organizmo apsaugą ir stiprina žarnyno atsparumą ligoms.
Dėl savo sudėties jis ypač naudingas žiemą ir ankstyvą pavasarį, nes jis papildo vitaminų ir mineralinių druskų trūkumą organizme.
11. Grybai
Mokslininkai iš Arizonos universitete parodė, kad grybai gali skatinti imuninę sistemą ir apsaugoti organizmą nuo virusų. Geriausias iš visų imunitetų stiprina tradiciniai grybai. Naudingiausios grybų medžiagos yra beta gliukanai.
Jie turi teigiamą poveikį žmogaus imuninei sistemai.