Rugsėjis ir spalis yra masinio graikinių riešutų derliaus nuėmimo laikas. Tikrai daugelis, lukštendami šiuos riešutus, sau uždavė klausimą: „Argi aš negalėčiau auginti medžio su tais pačiais vaisiais?”
Graikinį riešutą galima daiginti ir naudoti pilnaverčiam medžiui užauginimui. Šiandien pasakysime, kaip tai padaryti teisingai.
KAIP DAIGINTI GRAIKINĮ RIEŠUTĄ
Riešutus galite sodinti ir rudenį, ir pavasarį. Sėjimui rudenį sėklų nereikia paruošti, tačiau šis metodas taikomas tik pietiniuose rajonuose.
Kalbant apie šaltesnio klimato, šalnų ir mažai snieguotų žiemų vietas, čia pageidautina pavasarinė sėja, kuriai reikalingi specialūs veiksmai, kurie bus aptariami toliau.
DAIGINIMO PROCESAS
Sėklos pasirinkimas
Sodinimui geriau pasirinkti didelius vaisius su plonu lukštu. Sėti tinka tik ką tik nuskinti, nepažeisti riešutai be matomų lukšto defektų.
Sėklos turi būti teisingos formos, šviesios spalvos, daugiau ar mažiau tolygaus paviršiaus. Branduolys bus didelis, skanus, šiek tiek saldus, be kartumo, lengvai pašalinamas.
Parduotuvėje neturėtumėte pirkti riešutų sėjai, nes nežinoma, kada jie buvo nuimti. Seni riešutai nėra geri, jie yra sausi viduryje ir nebus daigūs.
Daugelis nerimauja, ar išaugęs daigas paveldės motininio augalo savybes. Remiantis statistika, tai atsitinka 60% atvejų. Kartais iš pasodinto riešuto išauga medis, kuris duoda dar geresnės kokybės vaisių nei tie, kurie naudojami sodinti.
Bet kokiu atveju, skiepijimo pagalba riešutas puikiai keičiasi. Užaugusiam daigui reikia įskiepyti žinomą gerą ir didelę veislę. Auginius geriausia imti iš jaunų, bet jau vaisius duodančių medžių.
Stratifikacija
Eksperimentai rodo, kad geriausias išankstinio riešutmedžio sėklų paruošimo būdas yra vaisių stratifikavimas (ilgalaikis daiginimas, esant tam tikrai temperatūrai) 90–95 dienas, nuo sausio 15 iki balandžio 15–20. Norėdami tai padaryti, įdėkite riešutus į indą su švariu, šlapiu smėliu ir laikykite 5-7 laipsnių temperatūroje (pavyzdžiui, rūsyje, garaže).
Riešutai su labai plonais lukštais (tokie, kad juos lengvai galite atidaryti pirštais) gali neatlaikyti tokio ilgo stratifikavimo laikotarpio ir supūti. Plonų sienelių vaisius prieš sėją reikia 1–1,5 mėnesius stratifikuoti drėgname smėlyje kambario temperatūroje (15–18 laipsnių).
Daiginimas namuose
Be stratifikacijos, yra riešutų sėklų mirkymo metodas, kurį patogu naudoti bute.
Riešutai mirkymui turi būti dedami į indą su šiltu (45-50 laipsnių) vandeniu. Po dviejų dienų nupilkite vandenį, šiek tiek palikdami dugne, ir 2-3 savaites laikykite pastatą indą šiltoje vietoje. Po šio laiko riešutai bus sudygę.
Graikinių riešutų daigus patogu namuose auginti plastikinėse puslitrinėse talpose. Indo dugnas praduriamas, kad nutekėtų drėgmės perteklius. Talpyklos užpilamos sodo žeme, o išdygę riešutai dedami iki 5 centimetrų gylyje, šaknimis į apačią, ūgliais į viršų.
Riešutų daiginimas stiklinėse trunka 2–3 savaites, o po mėnesio daigai pasiekia 10 centimetrų aukštį ir juos reikia persodinti į didesnį indą. Gegužės pabaigoje, kai šalnos nebėra baisios, augalus galima pasodinti į atvirą žemę.
Įdomu tai, kad rudenį į žemę pasėti riešutai pradės dygti tik gegužės pabaigoje, o iki rudens jie pasieks tik 10–20 centimetrų aukštį.
Sodinimas į žemę
Graikinių riešutų daigai į dirvą dedami tokiu gyliu, kad šaknies kakleliai pakiltų virš dirvožemio lygio 3-4 centimetrais. Šaknys turi būti gerai išplatintos, kad jos būtų grąžintos į pradinę padėtį (buvusią prieš iškasant). Sudėjus daigus, duobutės užberiamos dirvožemiu, mulčiuojamos ir laistomos.
Sodinant nereikia graikinio riešuto tręšti, nes tai yra visiškai nepretenzingas medis. Svarbu prisiminti, kad laikui bėgant medis žymiai išaugs. Atstumas iki artimiausio pastato turėtų būti apie 5 metrai. Mes nerekomenduojame sodinti riešuto šalia pastatų, galinga augalų šaknų sistema gali pakenkti pamatams.