Traškių ir sultingų raugintų kopūstų žiemai procesas yra subtilus dalykas. Esu įsitikinęs, kad daugeliui šeimininkių yra buvę atvejų, kai kopūstai pavyko nelabai gerai: arba kvapas nebuvo labai geras, arba jie tapo rūgštus… Šiandien pasakysime, kada rauginti kopūstus 2020 metais, kad jie būtų nepakartojami. Šie patarimai nustebino net močiutę, kuri seniai raugina kopūstus!
Pasirodo, kad daugelis išmanančių šeimininkių raugintų kopūstų gaminimo datą parenka pagal mėnulio kalendorių. Įsivaizduokite, internete yra net mėnulio kalendorių, skirtų raugintiems kopūstams!
KADA RAUGINTI KOPŪSTUS 2020 METAIS?
Žinantys žmonės tvirtina, kad jei rauginsite kopūstus tam tikromis dienomis, galite pasiekti puikų produkto skonį ir ilgą galiojimo laiką. Ir būna dienų, kai kopūstai gaunasi nevykę: kopūstai arba bus blogi, arba tiesiog nebus skanūs. Tokias dienas astrologai apskaičiuoja pagal mėnulio ar Zodiako kalendorių.
Geriausia kopūstus pasūdyti ant augančio mėnulio. Palankiausias laikas yra penkta diena po jauno mėnulio. Tada jie bus skanūs ir ilgai laikysis.
Būtent tuo metu mikroorganizmai, atsakingi už produkto fermentacijos procesą, tampa labai aktyvūs: fermentacijos procesas vyksta žvaliai ir energingai.
Ne mažiau svarbu laikytis Zodiako kalendoriaus. Jei mėnulis šiuo metu yra Avino, Jaučio, Liūto, Šaulio ir Ožiaragio ženkle, tuomet galite pradėti sūdyti. Kalbant apie protėvius, jiems buvo įprasta pradėti rauginimą rugsėjo 27 d.
Tačiau labiausiai netinkama sūdymo diena yra pilnatis. Šiuo laikotarpiu kopūstai suminkštėja, tampa labai neskanūs. Geriau negardinti druska net tada, kai mėnulis yra vandens ženkluose.
Taigi, palankiausios spalio dienos: 19-23, 28-31.
Labiausiai palankios lapkričio dienos: 16–19, 25–29.
O gruodžio mėnesį: 22–26.
Taip pat dalinamės raugintų kopūstų receptu, kuris dar nei kart nenuvylė.
Jums reikės:
- 2,5 kg kopūstų
- 4 lauro lapų
- pagal skonį juodųjų ar kvapiųjų pipirų
- 1,5 l vandens
- 50 g valgomosios druskos
- 2 šaukštų cukraus
Gaminimas:
Nuplaukite kopūstus ir nuimkite nuo kopūstų viršutinius žalius ir pažeistus lapus. Kiekvieną kopūsto galvą padalykite į 4 dalis.
Susmulkinkite kopūstus. Nulupkite morkas, nuplaukite ir sutarkuokite stambia tarka.
Sumaišykite kopūstus su morkomis. Perkelkite į švarų indą, šiek tiek paspauskite. Tarp sluoksnių įdėkite keletą lauro lapų ir pipirų grūdelių.
Norėdami paruošti sūrymą, druską ir cukrų ištirpinkite šiltame virintame vandenyje.
Supilkite sūrymą į stiklainius su kopūstais, kad jis visiškai uždengtų kopūstus. Uždenkite stiklainį dangčiu, bet ne sandariai. Įdėkite jį į dubenį, nes sūrymas fermentacijos metu pakils ir bėgs.
Palikite kopūstus fermentuotis virtuvėje maždaug dviem dienoms. Atkreipkite dėmesį: viršutinis kopūstų sluoksnis turi būti gerai padengtas sūrymu. Retkarčiais būtina išskirti iš kopūstų susidariusias dujas, kitaip jie bus kartaus skonio.
Skoniui sustiprinti galima įdėti krapų sėklų arba šviežių spanguolių.
Dabar jūs žinote, kada rauginti kopūstus 2020 m. Atkreipkite dėmesį, kad kopūstams rauginti ir laikyti geriau rinktis vidutines ir vėlyvas veisles. Ir daryti fermentaciją augančiame mėnulyje. Pilnaties ir jaunaties dienomis kopūstų geriau neruošti.