Ar jau nuėmėte morkų derlių ir dabar svarstote, kaip geriausia morkas paruošti žiemai? Ką daryti, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios ir nesugestų? Geriausiai atsakymą į visus šiuos klausimus žino daržininkai, kurie kasmet augina šias daržoves ir ruošia jas žiemai. Šiame straipsnyje jie dalijasi savo patirtimi ir patarimais su jumis.
Ruduo dar tik prasidėjo, tačiau ir žiema jau ne už kalnų. Tai reiškia, kad atėjo laikas atlikti paskutinius pasiruošimo žiemai darbus sode ir darže. Žinoma, svarbiausia yra paruošti žiemai užaugintus vaisius ir daržoves. Gaila, bet dauguma vasarą augančių augalų negali ilgai išlikti švieži, taigi tenka juos šaldyti ar konservuoti. Visgi, pasitaiko ir išimčių, viena tokių – morkos.
Kaip ir bet kurį kitą panašų produktą, morkas galima užšaldyti. Tačiau šiuo atveju produkto šviežumas bus negrįžtamai prarastas. Gerai, kad yra alternatyvus būdas, leidžiantis išlaikyti šakniavaisius ilgą laiką. Tai daržovių laikymas smėlyje! Norint išbandyti šį metodą, pirmiausia reikia didelio plastikinio ar kitokio indo: kibiro, puodo ar dėžės. Morkas griežtai draudžiama plauti, prieš padedant jas žiemai, tačiau būtina nuskabyti visus lapus.
Taip pat svarbu daržoves išrūšiuoti. Kreivos ar suskilusios morkos neperžiemos. Tokias morkas reikia suvalgyti tuoj pat arba užšaldyti ateičiai. Likusias geras morkas galima ruošti žiemai: indo dugne reikia pakloti storą popieriaus sluoksnį (tam tinka ir seni laikraščiai), tada pilti sluoksnį smėlio, sudėti morkas vienu sluoksniu ir užpilti jas smėliu. Šiuos veiksmus kartokite tol, kol užpildysite indą iki viršaus. Taip paruoštas morkas reikia laikyti vėsioje, sausoje patalpoje.
Tokiu pačiu principu galima sandėliuoti ir burokėlius ar bulves.