Pripažinkite, sunku pradėti dieną be puodelio arbatos ar kavos. Daugeliui žmonių tai yra savotiškas ritualas, būdas sudėlioti mintis ir pradėti dirbti. Pavyzdžiui, aš neįsivaizduoju savo gyvenimo be skanios, stiprios kavos ir kiekvieną rytą ruošiu ją pagal seną itališką receptą. Šiame straipsnyje pasidalinsiu savo įgūdžiais ir parodysiu, kaip virti kavą naudojantis itališku kavinuku.
KAIP PARUOŠTI KAVĄ ITALIŠKU KAVINUKU?
1933 m. italų pramonininkas Alfonso Bialetti užpatentavo kavos virimo aparatą geizerį ir pradėjo jį gaminti. Nuo to laiko jis buvo vadinamas itališku ir dėl kavos virimo ypatumų įgijo populiarumą visame pasaulyje. Mano pažintis su šiuo išradimu įvyko mansardoje, kai rinkau senus daiktus. Radau seną kavos virimo aparatą ir nuo tada kavą gaminu tik jame.
Beje, italų kavos virimo aparatas dar vadinamas „moka“. Greičiausiai dėl to, kad tai buvo Alfonso prekės ženklo pavadinimas – „Moka Express“. „Moka“ leidžia jums gauti gėrimą, kuris šiek tiek primena kavos, pagamintos turkiškai, ir kavos, pagamintos su prancūzišku presu, mišinį.
Virimo procesas
Prietaiso dizainas labai paprastas: vandens skyrius, kavos filtras ir viršutinė gatavo gėrimo talpykla. Kiekvienas dydis yra skirtas tiksliam puodelių skaičiui. Todėl įpilkite maksimalų leistiną vandens kiekį ir pripildykite filtrą kavos.
Kavos virimo aparato apačioje esančią talpyklą mes užpildome karštu vandeniu iki apsauginio vožtuvo lygio. Jei užpilsite vėsiu vandeniu, kava virs porą minučių ilgiau.
Mums reikia vidutinio rupumo maltos kavos. Ji turėtų būti šiek tiek rupesnė nei espresso, bet smulkesnė, nei naudojama su prancūzišku presu. Čia visi eksperimentuoja su savo kavamale – laikui bėgant rasite individualų variantą.
Mes užpildome filtrą kava iki krašto. Tada sujungiame apatinę kavos virimo aparato dalį su viršutine, pastatome jį ant viryklės ir uždarome dangtelį.
Po kelių minučių paruošta kava pradės kauptis viršutiniame inde. Šiuo metu turite atidaryti dangtį ir atidžiai stebėti gėrimą. Kai tik moka pradeda kvepėti, jis turi būti nedelsiant pašalinta nuo ugnies. Kai kava užvirs, garas praeis pro filtrą. Todėl turėtumėte būti atsargūs, kad nenusidegintumėte.
Mes paimame kavos virimo aparato pagrindą ir atsargiai pakišame po šalto vandens srove, kad sustabdytume virimo procesą. Dabar mūsų skani kava yra paruošta ir laikas ją išpilstyti į puodelius.
Beje, prieš naudojant kavinuką, geriau jį sušildyti, nuplaunant verdančiu vandeniu. Vienai taurelei reikės maždaug 5 šaukštelių kavos, apie 24 gramų. Vandens reikia 10 kartų daugiau, tai yra, 240 ml. Tai sudaro maždaug vieną puodelį. Linkime aromatingos kavos!