Naminiai bulviniai vėdarai yra daugelio slavų tautų virtuvių patiekalas.- lietuvių, baltarusių, ukrainiečių, lenkų. Tačiau jie yra nepelnytai primiršti.
Žinoma, kiekvienas patiekalas turi savų niuansų, tačiau esmė ta pati – kiaulienos žarnos įdarytos bulvėmis arba bulvėmis su mėsa.
Be bulvių ir mėsos, į dešras reikia įdėti svogūnus. Visų pirma, kad bulvės išlaikytų savo spalvą. Susmulkintos ar tarkuotos bulvės greitai patamsėja, o svogūnų sultys tam trukdo.
BULVINIAI VĖDARAI
Jums reikės:
- 1,5 kg bulvių
- 250 g šoninės
- 300 g pievagrybių
- 2 svogūnai
- 3 m žarnų
- 2-3 šaukštai aliejaus
- pipirų ir druskos pagal skonį
Gaminimas:
Kruopščiai nuplaukite žarnas.
Nuluptas bulves sutarkuokite.
Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus.
Smulkiai supjaustykite grybus ir mėsą. Sudėkite juos į svogūnus ir pakepkite.
Sumaišykite visus ingredientus. Užpildykite žarnas mišiniu. Užtvirtinkite galus. Nepamirškite kiekvienoje dešroje su dantų krapštuku pradurti skylučių.
Kepkite vėdarus orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių.
Bulviniai vėdarai paruošti. Gero apetito!
Sotus bulvių ir grybų pyragas, kurį norėsite kepti dar ne vieną kartą
Šis labai paprastas ir greitai paruošiamas bulvių ir grybų pyragas nepaliks abejingų. Jį paruošti neužtruksite kelių valandų. Tačiau skonis patiks visiems šeimos nariams.
Jums reikės:
Tešlai:
- Sviesto – 100 gramų
- Grietinės – 140 gramų
- Druskos – 0,5 šaukštelio
- Kepimo miltelių – 0,5 šaukštelio
- Miltų – 200 gramų
Įdarui:
- Bulvių – 500 gramų
- Grybų – 250-300 gramų
- Svogūnų – 130 gramų (1 vidutinis svogūnas)
- Sviesto – 30–40 gramų
- Druskos, prieskonių, pipirų
- Augalinio aliejaus – skirto kepti
Gaminimas:
Į miltus sudėkite sviestą ir sumaišykite. Miltai neturėtų būti naudojami visi iškart. Geriau šiek tiek pridėti vėliau. Įpilkite druskos, kepimo miltelių ir grietinės. Gerai išminkykite tešlą ir padėkite į šaldytuvą pastovėti.
Smulkiai supjaustykite svogūną. Apkepkite gerai įkaitintame aliejuje. Supjaustykite grybus, Sudėkite prie svogūno ir pakepinkite, kol suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Atvėsinkite.
Tešla padalinkite į 2 dalis. Viena dalis turėtų būti didesnė, iškočiokite ją ir įtieskite į pasirinktą kepimo indą, kad būtų padengtas visas dugnas ir šonai. Paskleiskite pirmąjį grybų sluoksnį. Bulves supjaustykite plonomis riekelėmis. Į bulves įberkite druskos, prieskonių ir pipirų. Sumaišykite. Paskleiskite bulves ant grybų. Ant viršaus uždėkite kelis gabalėlius sviesto.
Iškočiokite antrą tešlos sluoksnį. Uždenkite pyragą ir užspauskite kraštus. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45 minutes. Kai bulvių ir grybų pyragas iškepa, išimkite jį iš orkaitės ir palikite jį 10 minučių atvėsti.