Kas gali būti geriau karštyje nei šaltas, gaivi gira iš ruginės duonos ? Šį dievišką gėrimą mėgsta suaugusieji ir vaikai, tačiau tik nedaugelis nusprendžia jį pasigaminti namuose. Ir labai veltui. Galų gale, naminė gira yra daug kartų geresnė nei esanti parduotuvėse.
DUONOS GIRA NAMUOSE
Šiandien papasakosime jums apie visus gėrimo, turinčio sodrias putas ir burbuliukus, kūrimo subtilybes. Išmoksite ruošti tikrą duonos girą be mielių.
Tai teigiamai veikia virškinamąjį traktą ir širdies ir kraujagyslių sistemos būklę. Gerai tonizuoja ir malšina troškulį. Duonos giros receptas yra labai paprastas. Norėdami pagaminti gėrimą, jums reikės rudos duonos, cukraus ir vandens.
Gira turėtų būti ruošiama tik induose, kurie nėra oksiduojami. Tai gali būti emaliuotas puodas arba nerūdijančio plieno indas. Tinka ir stiklinis trijų litrų indas. Norėdami, kad gira būtų putojanti, įpilkite razinų, nes jos bus prisotintos anglies dioksido burbulais.
Jei nesiruošiate gaminti naujos giros porcijos, raugą laikykite šaldytuve stikliniame inde. Dangtelyje padarykite mažas skylutes, kad raugas „kvėpuotų“. Periodiškai maitinkite jį cukrumi ir išmaišykite. Prieš gamindami girą, turite išimti starterį, įberti cukraus ir leisti 3-4 valandas pastovėti kambario temperatūroje.
Jums reikės:
- 300 g ruginės duonos (juodos)
- 3-4 litrai vandens
- 10–15 šaukštai cukraus
- 2 šaukštai razinų
Gaminimas:
Duoną supjaustykite kubeliais ir džiovinkite orkaitėje. Įsitikinkite, kad krekeriai nėra apdegę, kitaip gira bus karti.
Atvėsinti krekeriai perkeliami į indą, kuriame ruošite girą.
Užvirkite vandenį ir jame ištirpinkite cukrų. Atvėsinkite ir supilkite ant duonos. Įpilkite razinų.
Uždenkite indą medvilniniu rankšluosčiu arba marle ir palikite fermentuotis. Po 24 valandų krekeriai pradės putoti ir kils aukštyn. Jei taip neatsitiko, tada duona nebuvo labai geros kokybės ir turėsite pridėti mielių.
Sumaišykite 2 šaukštus išmirkusios duonos ir 0,5 šaukšto vandens. Įpilkite 1 šaukštą cukraus ir 5 g mielių. Išmaišykite ir leiskite mišiniui išbrinkti. Tada supilkite jį į girą.
Po to, kai krekeriai putos ir pakils aukštyn, gira bus paruošta po 2–4 dienų.
Paruoštą girą iš talpyklos perpilkite per 3 sluoksnius marlės. Atvėsinkite ir mėgaukitės puikiu savo gėrimu!
Neišmeskite viso raugo. Palikite pusę, įpilkite šviežiai džiovintų krekerių, 4 šaukštus cukraus ir 1 šaukštą razinų. Supilkite vandenį ir palikite per naktį. Kitą rytą bus paruošta nauja giros porcijos. Kartokite procesą, kiek norite.
Gira yra puikus gaivinantis gėrimas, galintis pakeisti rytinę kavą. Gira nuteikia energingai ir be kofeino. Būtinai gaminkite pagal mūsų receptą. Gėrimas ne tik numalšins troškulį, bet ir yra labai naudingas.