Gruzijoje šašlykas yra gaminamas visur, net pakelės kavinėse. Juose galbūt nerasite sriubų ar salotų, bet sultinga kepta mėsa visada yra. Stereotipas, kad gruziniškas šašlykas yra skaniausias, turi rimtų istorinių priežasčių. Taip atsitiko, kad būtent Vakarų Užkaukazijos gyventojai šimtmečius naudojo specialų marinatą.
Dėl šio recepto mėsa išlaiko savo sultis, yra kvapni ir labai greitai tampa minkšta. Nesvarbu, ar tai kiauliena, ar ėriena, gabalai būna išmarinuoti du kartus greičiau nei įprasta.
Jei paprašysite gruzinų virėjo pagrindinės skanios mėsos paslapties, jis paaiškins, ar pasirinkote gerą mėsą. Ir jei taip, jis sakys: „Kodėl tada tai sugadinti?“ Filosofija yra tokia, kad ruošiant idealų šašlyką nereikia daug.
Jums reikės:
- 2 kg kiaulienos
- 750 g svogūno
- 1 šaukštelis mėgiamų prieskonių
- 1 šaukštelis juodųjų pipirų (maltų)
- 1 šaukštelis kalendros
- druska pagal skonį
- 150-200 ml saulėgrąžų aliejaus
Gaminimas:
Kiaulienos sprandinė idealiai tinka šiam patiekalui. Mėsą supjaustykite vienodais gabalėliais. Jei pasirinksite ėrieną, turite ją supjaustyti mažesniais gabalėliais.
Dabar pradėkite ruošti marinatą: svogūną supjaustykite griežinėliais (jei svogūnai yra maži, tada į ketvirčius), vieną svogūną pasūdykite ir išspauskite iš jo sultis.
Sumaišykite sultis su svogūnais, pagardais, aliejumi, druska ir pipirais emaliuotame arba stikliniame inde.
Įdėkite mėsą į marinatą ir gerai išmaišykite. Palikite marinuotis mažiausiai 40 minučių (ne ilgiau kaip 2–3 valandas).
Šašlykai suveriami ant iešmo, pakaitomis su svogūnais, o kepama arti žarijų. Idealiu atveju mėsa bus paruošta per 15 minučių.
Norėdami paruošti tikrą gruzinišką mėsą, turite žinoti dar porą subtilumų. Pirmiausia anglys iš vynmedžio (greitai ir ryškiai dega). Antra, daugelis Tbilisio virėjų mėsą užpila vandens ir ugnies mišiniu, kad nesudegtų.