Kad ir kokia turtinga būtų mūsų mityba, jūs negalite išsiversti be duonos ant stalo. Tačiau ką daryti, jei duona pasibaigė, o jūs nenorite eiti į parduotuvę kitos? Tokiu atveju duoną galite kepti patys. Be to, net ir orkaitė šiuo atveju nereikalinga, nes duona pagal šį receptą kepama keptuvėje.
Tiesiog laikykitės paprastos mūsų gaminimo technologijos ir netrukus galėsite visą šeimą pavaišinti kvapnia namine duona.
Jums reikės:
- 450–500 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelio sausų mielių
- 150 ml kefyro (kambario temperatūra)
- 150 ml šilto vandens
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 2 šaukštai augalinio aliejaus
Gaminimas:
Į gilų dubenį išsijokite kvietinius miltus. Čia padarykite nedidelę skylę, į kurią turėtų būti įpilta cukraus, druskos ir sausų mielių.
Į miltus įpilkite kefyro ir šilto vandens. Išminkykite tešlą.
Į tešlą įpilkite augalinio aliejaus, gerai išmaišykite. Uždenkite indą plėvele ir rankšluosčiu ant viršaus. Palikite 1–1,5 valandos, kad tešla iškiltų.
Padėkite iškilusią tešlą ant miltais pabarstyto darbinio paviršiaus. Gerai išminkykite ir susukite į kamuoliuką.
Įdėkite tešlą į keptuvę, suteptą augaliniu aliejumi. Gerai išlyginkite. Uždenkite ir leiskite pastovėti 20 minučių.
Kepkite duoną keptuvėje ant viryklės apie 60 minučių ant silpnos ugnies. Tada apverskite ir iš kitos pusės kepkite dar 15-20 minučių, kol duona pasidarys aukso rudos spalvos!
Ši duona yra daug skanesnė nei esanti parduotuvėse, o jos kvapas greitai pasklis visuose namuose. Žinoma, didelėje šeimoje tokia duona bus suvalgyta akimirksniu ir vėl teks stovėti prie viryklės.
Sovietinis batonas, nostalgiją sukeliantis skonis ir kvapas…
Dar šiltas batonas ir jo aromatas. Nedaug vaikų, pakeliui namo iš parduotuvės, galėdavo atsilaikyti prieš šį kepinį. Vaikystė tai laikas, kai vaikai tikrai negalėjo atsilaikyti prieš skaniausią duonos dalį- kampą.
Ir jau namuose reikėdavo bėgti, kol nė vienas iš suaugusiųjų nepamatė, kad pačiupote stiklainį uogienės ir nerūpestingai supjaustyto batono gabalėlį su tobulu skoniu…
Tuo metu, kai namuose nebūdavo nė lašo uogienės, buvo galima pamirkyti duonos gabaliuką vandenyje, o paskui apibarstyti cukrumi ir tyliai suvalgyti. Kokie brangūs tokie prisiminimai …
SOVIETINĖ DUONA
Deja, šiandieniniai vaikai negali paragauti to batono, kurio skonis pažįstamas daugeliui suaugusiųjų. Ir viskas dėl pasikeitusio recepto ir gaminimo technologijos.
Sovietmečiu visa duona buvo gaminama pagal GOST. Buvo net specialių komisijų, kuriose buvo palaipsniui nuspręsta, kaip paruošti batoną. Gamintojai neturėjo nė menkiausios galimybės nukrypti nuo standarto.
Pagrindinis technologinis momentas yra duonos tešlos paruošimas. Pirmiausia tešla buvo ruošiama iš didžiosios dalies miltų (maždaug 60% norimo kiekio), mielių ir vandens. Po to vyko ilgas fermentacijos procesas (apie 4 valandas).
Kai tešla paruošta, į ją pridėta likusių miltų, margarino ir cukraus. Po to sekė kitas fermentacijos etapas (apie 1,5 valandos). Sunku įsivaizduoti, bet iš viso vienam kepalui paruošti prireikė maždaug 7 valandų!
Šių dienų gamintojams nėra pelninga praleisti tiek laiko kepant duoną. Taip, ir dauguma technologinių linijų nesuteikia galimybės brandinti tešlos. Kepalas dažnai gaminamas paspartintos technologijos dėka, kepimo laikas sutrumpėja iki 3 valandų.
Duonos kokybei įtakos turėjo ir tai, kad daugelis dabartinių gamintojų nustojo vartoti margariną. Dėl to batonas prarado ryškų pieno skonį. Be to, labai svarbu, kokia duona buvo prieš tai kepama dujinėse krosnyse, tuo pačiu gaunant ploniausią plutą ir smulkiai porėtą struktūrą.
Šiandien dauguma duonos kepimo krosnių yra elektrinės, todėl kenčia duonos kokybė, nes pluta yra labai išdžiuvusi.
Be to, niekas nepakavo duonos, nes visi žinojo, kad jos galiojimo laikas negali viršyti 24 valandų. Šiandien supakuota duona yra parduotuvių lentynose iki 120 valandų!
Taigi paaiškėja, kad dabartinis batonas labai skiriasi nuo to, koks jis buvo prieš 30–40 metų. Ar prisimenate jo skonį?