„Man patinka klausytis pasakojimų apie močiutės jaunystę, juose visada yra kažkas pamokančio ir naudingo. Ir šį kartą visai atsitiktinai tai buvo susiję su maisto gaminimu, o mano močiutė prisiminė, kad buvo toks kopūstų apkepas, kurį tuo metu ji dievino.“ , – sako Irina.
Negalėjome palikti šio recepto pamiršto (nes tai ne tik kopūstai, bet tikras kulinarinis stebuklas), todėl dalijamės juo su skaitytojais.
Kopūstų apkepas
Jums reikės:
- 1 kg kopūstų
- 800 g maltos mėsos
- 500 g bulvių
- 3 svogūnai
- 5 kiaušiniai
- 120 ml pieno
- 200 g grietinės
- druska
- maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
Pirmiausia pasirūpinkite kopūstais. Nuimkite viršutinius lapus, įpilkite vandens į puodą, kad užvirtų, kai vanduo užvirs, įdėkite visą kopūstą ir palaukite, kol lapai pradės atskirti. Virkite atskirtus lapus dar 2 minutes, po to galėsite juos išimti ir atvėsinti.
Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, pakepinkite.
Tada į svogūną sudėkite maltą mėsą ir troškinkite ant silpnos ugnies.
Bulves nulupkite ir sutarkuokite ant rupios tarkos, sudėkite į pusiau paruoštą mėsą, įberkite druskos ir pipirų – įdaras paruoštas, tereikia viską išmaišyti.
Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius ir pieną.
Kopūstų lapus išdėliokite kepimo inde, kad jie visiškai uždengtų dugną, o ant viršaus paskirstykite pusę įdaro ir su pienu išplaktais kiaušiniais. Antrąjį sluoksnį padarykite ta pačia seka ir ant viršaus uždenkite kopūstų lapais.
Pačioje pabaigoje įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, sutepkite viską grietine ir pašaukite kepti 40 minučių.
Kopūstų apkepas – tai nepaprastas patiekalas, jūs tikrai turėtumėte pabandyti jį paruošti! Patiekalas idealiai tinka šeimos vakarienei, kai reikia paruošti gaiviuosius patiekalus didelei kompanijai.