Jei atkreipėte dėmesį į įsigytos duonos sudėtį, tai tikrai ne kartą buvote nusiminęs dėl ne pačių naudingiausių ingredientų joje. Dėl šios priežasties dažnai namų šeimininkės išmoksta kepti naminę duoną nenaudodamos nepageidaujamų ingredientų. Tiesa, jau yra nesuskaičiuojama daugybė receptų. Kaip išsirinkti kuri duona geriausia?
Šiandien papasakosime jums, kaip visai šeimai iškepti kvepiančią duoną be mielių!
NAMINĖ DUONA
Pagal šią instrukciją paruošta duona visada būna skani ir minkšta.
Jums reikės:
- 500 ml kefyro
- 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukštelis sodos
- 1–1,5 šaukštelio medaus/ cukraus
- 3 šaukštai augalinio aliejaus
- 500 g kvietinių miltų
- 1,5 šaukšto ruginių miltų
- 10 g sezamo sėklų
- 0,5 šaukšto sėlenų (nebūtina)
Gaminimas:
Supilkite kefyrą į dubenį, įpilkite druskos, sodos, augalinio aliejaus ir medaus ar cukraus. Kruopščiai sumaišykite visus ingredientus.
Rinkdamiesi miltus, taip pat atsižvelkite į savo pageidavimus. Tokią duoną galima paruošti tik iš kvietinių miltų arba sumaišyti su ruginiais, grikių ar kitais. Kefyro mišinyje po truputį įmaišykite miltus.
Tešlą maišykite šaukštu. Svarbiausia – pasiekti vienalytę masę, tačiau tešla turėtų būti gana lipni ir prilipusi prie rankų.
Pabarstykite stalą miltais ir šaukštu paskleiskite tešlą ant paviršiaus.
Galiausiai pradėkite formuoti duoną. Tešlą šiek tiek apvoliokite miltuose, kad būtų patogiau, ir sukurkite reikalingą formą (dažniausiai pailgą ar apvalią).
Kepimo skardą įtieskite kepimo popieriumi arba folija, kad tešla nepriliptų ir paskleiskite ją ant paviršiaus. Per visą duonos plotą padarykite kelis horizontalius pjūvius peiliu. Tada pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 210–230 ℃ ir kepkite 30–35 minutes.
Išimkite iškeptą duoną ir uždenkite rankšluosčiu, kol atvės.
Pridedame vaizdo įrašą su išsamia instrukcija, kad galėtumėte iš anksto pamatyti kiekvieną iš šios duonos kepimo etapą.