Šeštadienis, 23 lapkričio, 2024

Naujausi

Dantims svarbus ne tik kalcis! Štai, kokie vitaminai dar yra naudingi

Stiprūs dantys – dar vienas svarbus sveikatos rodiklis. Deja, nėra neįprasta, kad žmonės pradeda galvoti apie savo sveikatą tik pradėjus skaudėti dantis ar dantenas. Kokių vitaminų  ir mineralų reikėtų valgyti daugiau, kad dantys būtų sveiki, stiprūs ir gražūs? Patikėkite, svarbus ne vien kalcis, bet ir kiti vitaminai!

Vitaminas A

Šis vitaminas yra naudingas ne tik regėjimui, bet ir seilėms. Jis skatina sveiką burnos ertmės aplinką, tai reiškia, kad dantenų neskauda, ​​o dantys tvirtai pritvirtinti prie dantenų. Valgykite daugiau špinatų, morkų ir kopūstų ir gaukite reikalingą kiekį vitamino A.

B grupės vitaminai

vitaminas K, vitaminai

Vitaminas B pasižymi antivirusinėmis savybėmis. Jei neturite šio tipo vitaminų trūkumo, jums nereikia bijoti liežuvio, dantenų ir skruostų vidinėje pusėje uždegimo. Jei kyla problemų, valgykite daugiau špinatų, riešutų ir pupelių.

Vitaminas C

Vitamino C pagalba jūsų dantys tvirtai pritvirtinami prie dantenų. Dėl vitamino C trūkumo dantys gali atsilaisvinti ir iškristi. Norėdami to išvengti, turite valgyti daugiau citrusinių vaisių, reguliariai valgyti kopūstus ir uogas.

Kalcis

vitaminai

Kalcis – raktas į stiprius kaulus ir dantis. Ši medžiaga yra atsakinga už dantų emalį. Jei norite, kad jūsų dantys būtų sveiki, valgykite daugiau žalių lapinių daržovių, pupelių ir riešutų.

Vitaminas D

Vitaminas D ne tik suteikia mineralų dantims, bet ir skatina kalcio pasisavinimą. Be šio vitamino kalcis yra nenaudingas. jei negalite būti saulėje, nusipirkite vitamino D iš vaistinės.

Fosforas

pienas, vitaminai

Šis būtinas mineralas apsaugo kaulus nuo dantų ėduonies ir skatina sveiką emalį. Dėl fosforo kalcis kontroliuoja burnos ertmės rūgštingumą. Fosforas gaunamas iš pieno produktų, riešutų, moliūgų ir viso grūdo duonos gaminių.

Fluoras

Tai nepakeičiamas mineralas, palaikantis dantenų ir dantų sveikatą. Apsaugo dantis nuo iškritimo ir emalį nuo rūgšties. Maisto produktai, kuriuose yra šio mineralo: bulvės, agurkai, pomidorai, žalios lapinės daržovės, razinos, ryžiai.

Maistas, padedantis išlaikyti jūsų dantis sveikus

vitaminai

  1. Sūris ir pieno produktai. Jie turi daug kalcio, kuris labai svarbus dantims.
  2. Žalios lapinės daržovės skatina gerą burnos ertmės sveikatą.
  3. Morkos yra labai turtingos ląsteliena ir vitaminu A. Tai taip pat skatina seilių išsiskyrimą ir apsaugo nuo dantų ėduonies.

Dabar žinote, kad jūsų dantų sveikatai reikalingas ne tik kalcis, bet ir kiti viraminai. Valgykite įvairių vaisių ir daržovių bei stenkitės valgyti sveiką maistą ir subalansuoti savo mitybą. Tai leis jums gauti visus reikalingus vitaminus ir mineralus bei turėti sveikus ir stiprius dantis.

Kokiuose maisto produktuose yra cinko ir kitų reikalingų medžiagų?

Įpusėjus pavasariui, siaučiant virusams, laikas rinkti būdus, kurie atpalaiduoja, bet kaip tai padaryti? Svarbiausia yra nepamiršti cinko.

Mokslininkai įvardijo produktus, kurie gali „pamaitinti“ smegenis, priversti jas veikti aktyviau ir produktyviau. Cinkas, magnis, cholinas, geležis ir folio rūgštis – pasakysime jums, kodėl jie tokie svarbūs ir kur juos gauti.

cinko

KOKIUOSE MAISTO PRODUKTUOSE YRA CINKO

Cinko vaidmuo normaliam kūno funkcionavimui buvo daug svarbesnis, nei siūloma prieš 20 ar 30 metų. Padedant cinkui, aktyvuojama daugybė fermentų, vyksta metabolizmas ir netgi neuronų sužadinimo procesas.

Roy Hallino, MD, JAV atliktas tyrimas parodė, kad žmonių, turinčių ribotas galimybes atkurti tai, ko išmoko, cinko kiekis kraujyje buvo mažesnis nei žmonių, kurių testai rodė aukštą intelektą.

Cinkas legvina neigiamą alkoholio poveikį smegenų ir kepenų ląstelėms, nes jis yra fermento, kuris skaido etilo alkoholį, dalis. Be jo neįmanoma hormonų, ypač testosterono, sintezės, kuri daugiausia lemia mūsų elgesį, sintezė.

cinko

Cinkas yra svarbus toms smegenų dalims, kurios atsakingos už koncentraciją ir atmintį. Cinko trūkumas sukelia dirglumą, miego sutrikimus, regėjimo aštrumo ir kvapo praradimą. Pagerinti situaciją padeda tinkama mityba.

Kasdien žmogui reikalingas cinkas yra 10–15 miligramų. Šis naudingas elementas taip pat randamas kviečių sėlenose (7 mg 100 g), riešutuose ir sėklose, kietuose sūriuose (iki 5 mg 100 g), ankštiniuose augaluose, kiaušinių tryniuose, mėsoje ir jūros gėrybėse.

Tačiau jo ypač gausu krevetėse taip pat ir kitų naudingų smegenų medžiagų krevečių (40–60 mg 100 g). Verta įtraukti jas į racioną: į salotas dėkite krevečių mėsos, jos puikiai įsisavinamos su daržovėmis.

KODĖL SMEGENIMS REIKIA MAGNIO

Magnis yra būtinas normaliam smegenų funkcionavimui. Jam dalyvaujant, didėja nervinių ląstelių sinapsių skaičius. Dėl to pagerėja atmintis, susikaupimas, našumas ir mokymasis.

cinko

Vien magnis nėra 100% apsauga nuo Alzheimerio ligos, tačiau jis gali veikti kaip prevencinė priemonė, sumažinanti šios ligos išsivystymo tikimybę.

Magnio trūkumas pablogina gebėjimą susikaupti ir neigiamai veikia atmintį bei dėmesį. Maistu, kuriame gausu šio mikroelemento, galima patenkinti kasdienį 300–500 miligramų poreikį.

Tarp magnio kiekio 100 gramų lyderių galima paminėti kviečių sėlenas (590 mg), riešutus (iki 270 mg), grikius (258 mg), avižinius dribsnius (135 mg) ir žirnius (100–110 mg).

PAGRINDINĖ MEDŽIAGA

Jūs žiūrite į knygą, bet nieko nematote… Tai yra nuo lėtinio nuovargio. Smegenų centrai, atsakingi už informacijos suvokimą, atrodo, kad „užšąla“ ir nustoja suvokti naują informaciją. Cholinas padės sudėlioti savo mintis.

cinko

Ši medžiaga gerina koncentraciją ir atmintį, taip pat gerina nuotaiką, mažina dirglumo ir apatijos lygį, aktyvina mąstymo procesus. Iš pradžių cholinas buvo vadinamas „Vitaminu B4“, tačiau vėliau jis tapo į vitaminus panašia medžiaga. Tiesą sakant, tai yra pusiau vitaminas.

Nuo vitaminų jis skiriasi tik tuo, kad mūsų kūnas pats gali gaminti choliną. Bet jis tai daro nepakankamais kiekiais, todėl cholino, kaip ir kitų vitaminų, turime gauti su maistu.

Kasdien reikiamas cholino kiekis yra 500–1000 miligramų. Kiaušinių tryniai (iki 800 mg), jautienos kepenys (420 mg), mėsa (80–130 mg), sojų pupelės (116 mg), brokoliai (40 mg), pomidorai (20–30 mg) padės tai gauti.

GELEŽIS AKTYVIOMS SMEGENIMS

Negalime nuvertinti geležies vaidmens žmogaus organizme. Ji dalyvauja konstruojant hemoglobino molekulę – transportinį baltymą, užtikrinantį deguonies pernešimą į visus audinius.

cinko

Trūkstant geležies, kūnas pradeda „dusti“. Sutrinka audinių aprūpinimas deguonimi, vystosi anemija, kenčia smegenys, širdis ir nervų sistema.

Kalbant apie nervų sistemą, geležis yra būtina norint perduoti nervinius impulsus iš neurono į neuroną. Tai įvyksta dalyvaujant specialioms biologiškai aktyvioms medžiagoms – neurotransmiteriams, o joms formuojasi geležis.

Geležis daro įtaką ir mūsų emocinei būsenai. Ji dalyvauja dopamino – „skatinamojo hormono“, atsakingo už pasitenkinimo, motyvacijos, protinės ir motorinės veiklos lygį, sintezėje. Trūkstant dopamino, pastebima inercija, apatija, sumažėja mąstymo aiškumas.

Geležies norma yra 8–18 mg. Anot gydytojų, geležies trūkumas ištinka kas trečią moterį, ypač po 30 metų.

cinko

Sezamas (16 mg), jūros dumbliai (16 mg), soja (10 mg), grikiai (8 mg), žirniai (7 mg), jautienos kepenys (7 mg), džiovinti obuoliai (iki 6 mg) padės papildyti geležies atsargas. Reikėtų pažymėti, kad gyvūninės kilmės geležis yra beveik visiškai pasisavinama, o augalinė – kelis kartus blogiau. Kai kurie maisto produktai gali sutrikdyti geležies pasisavinimą organizme. Pavyzdžiui, kalcis ir geležis yra nesuderinami.

FOLIO RŪGŠTIS

Gydytojai jau seniai žinojo, kad žmonėms, kurie ilgą laiką jaučia folio rūgšties (vitamino B9) trūkumą, smegenų funkcijos gali būti labai sutrikusios. Atminties pablogėjimas, dirglumas, išsiblaškymas ir užmaršumas pradeda trukdyti protiniam ir ypač organizaciniam darbui.

Folio rūgšties trūkumas yra labai dažnas. Folio rūgšties turtingumo čempionas yra žali žemės riešutai, kuriuose jau yra 240 mikrogramų 100 g produkto. Suvalgę 150 gramų žemės riešutų, iš tikrųjų gausite per dieną suvartojamą (400 mikrogramų) vitamino kiekį.

cinko

Antroje vietoje yra sėklos ir sojos pupelės (200 mikrogramų), po jų eina petražolės (110 mikrogramų), menkės kepenėlės (110 mikrogramų), pupelės (90 mikrogramų) ir kininiai kopūstai (80 mikrogramų).

Jei kūne nuolat yra palaikomas vitaminų ir mineralų kiekis, tada net ir labai brandaus amžiaus metu išlieka puiki atmintis ir žvalus protas. Mityba visada turėtų atitikti protinės veiklos aktyvumą. Negalite persivalgyti ir per mažai maitintis, svarbu rasti vidurį.

Puikus antikos gydytojas Hipokratas kartą pasakė: „Pasakyk man, ką valgai, ir aš tau pasakysiu, kuo tu sergi“. Norint turėti gerą figūrą ir gerą savijautą, svarbu pasirinkti tuos produktus, kurie kūnui atneša didžiausią naudą.

Kalbant apie dantų sveikatą, būtina pas profesionalus apsilankyti bent kartą per metus – odontologai Vilniuje ar kituose jums aktualiuose miestuose įvertins dantų būklę, rekomenduos individualiai jums tinkamas priežiūros priemones.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Tai, ką pirmiausia pamatysite paveikslėlyje, atskleis jūsų vidinį „aš“

Visi mes pasaulį suvokiame skirtingai, ir kiekvieno mūsų suvokimas yra unikalus. Jis paremtas asmeninėmis savybėmis, charakterio bruožais bei gyvenimo patirtimi. Šis optinės iliuzijos testas,...

Kurių Zodiako ženklų atstovai gyvena ilgiausiai?

Ar kada nors susimąstėte, ar Zodiako ženklai gali turėti įtakos gyvenimo trukmei? Astrologai mano, kad kiekvienas ženklas ne tik lemia tam tikras asmenines savybes,...
---